Букви и игра - за голяма веселба!
НАПРАВИ СИ САМ - 3 ЗАБАВНИ ИГРИ С БУКВИ
29 May
1


НАПРАВИ СИ САМ - 3 ЗАБАВНИ ИГРИ С БУКВИ

ПРОЧЕТЕНА: 9478

1.  Да научим буквите с лекота и с усмивка:


За изработката – необходими са 30 броя разноцветни или едноцветни балона и перманентен маркер. Изписваме върху всеки балон буква от нашата азбука. Рисуваме едно котенце отстрани - за детски усмивки :).
Правила – Децата се нареждат в кръг и учителят или родителят удря балона, като произнася силно буквата изписана върху него. Разиграва се подаване на балона между децата, като при всеки удар отново се произнася звучно съответната буква. Балонът се сменя с друг такъв, с нова буква, след като падне няколко пъти на земята.
Ако децата са по-малки може да се започне с 5 балона, докато се овладеят първите 5 букви и след това да се продължи. Подходяща е за открити пространства. Най-забавно е, когато децата са повече.

2. Вече зная как да изиграя препинателен знак:


За изработката – необходими са 4 броя разноцветен картон с размер А4. На всеки лист изписваме ясно и с едър шрифт по един знак – точка, запетая, удивителен знак, въпросителен знак.
Най-подходящо е дейността да се извършва в открити пространства -  училищен двор, площадка за игра, парк и други.
Правила - Преди старта припомняме на старите „професионалисти“ ключовите умения за четене и писане на препинателните знаци, с които ще играем.
Определяте стартова и финална линия на терена. Учителят или родителят се разполага на финала.
Използва три  изречения:
„Зелена светлина читатели!“ -  Тогава децата имат право да се придвижват напред с умерени крачки.
„Жълта светлина читатели!“ – Играчите трябва да погледнат, за да видят какъв знак държите. Всички трябва да изпълнят веднага знака или да се върнат в началото.
При вдигнат знак точка – трябва да се спре незабавно. Ако знакът е запетая – трябва да се забави ход или да направиш крачка по диагонал. Удивителен знак – скок и плясване с ръце. Въпросителен знак -  спира се с ръце на кръста и наклон на главата встрани.
Победител е първият, който премине финалната линия, като следва всички команди за превключване на препинателните знаци.
Преди всичко трябва да бъде забавно за децата. Чрез играта те ще получат чудесен опит как да разпознават препинателните знаци и тяхното значение. Те са изключително важна част от процеса на четене и писане.. Тази дейност е чудесен начин да им покажем, че препинателните знаци не са просто двумерна част от правилата за четене и писане.
Когато децата са щастливи, те по-лесно разбират това, което правите за тях :).

3. Да пишем букви с пластилин:


За изработката: Необходим е бял  лист хартия или картон с размер  А4. Молив или маркер с по - наситен цвят. Няколко цвята пластилин.
Играта е лесна и забавна за деца от предучилищна възраст и първи клас. Върху предварително изписаните букви трябва да се оформят букви от пластилин. Може да се усложни ако се добавят ръкописни букви или главни и малки букви. Може да се проведе конкурс за най-красиво изписани буквички.
Играта развива фината моторика и подобрява координацията очи-ръце. Стимулира въображението и допринася за развитието на пространственото мислене.


Поиграйте с децата – това е като безценен подарък за тях. Стимулира ги да мислят, да опитват и  да успяват. Така те ще посрещат бъдещето си със самочувствие и увереност, че са смели, успешни и прекрасни!

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ
КОМЕНТАРИ
НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР