ИЗБРАНИ ЛЕГЕНДИ ЗА КОЛЕДНАТА ЕЛХА
ЛЕГЕНДИ ЗА КОЛЕДНАТА ЕЛХА
18 Dec
0


ЛЕГЕНДИ ЗА КОЛЕДНАТА ЕЛХА

ПРОЧЕТЕНА: 534

Има много легенди, свързани с коледната елха и как тя се свързва с Коледа. Легенда или не фактът, че коледната елха е и е била неразделна част от коледните празници, не може да бъде пренебрегнат. Тъй като този ритуал съществува почти от вечни времена, трудно е да се разбере коя е била първата Коледа, когато това дърво е станало част от коледното тържество. Има редица легенди и приказки, които се разказват на младите хора, за да ги научат за значението на коледната елха на коледния празник. Говори се, че първото коледно дърво е украсено в Германия през 700-те години. Това е само предположение, тъй като няма писмени доказателства в подкрепа на този факт.

Ето и някои от най – интересните легенди, които открихме:

Езическата легенда

Според нея днешната версия на коледната елха, датира от празнуването на езическия Юл. Езическите семейства са вярвали в дървесните духове. Те носели истинско дърво в дома си през зимата, за да осигурят място на духовете, където да се стоплят през студените месеци. Езичниците дори окачвали камбани на клоните на дървото, за да разберат кога в дома им е влязъл дух. Хранителни продукти също били окачвани на клоните, както и  петлъчева звезда, на върха на дървото.

Райската пиеса

Друга версия на легендите за коледната елха датира от 1300 г. През това време по улиците се разхождали артисти, носещи огромни борови клони, натоварени с ябълки. Този акт бил своеобразна реклама на пиесите на чудесата, които се изпълнявали на стълбите на църквата, пиесите за Адам и Ева, като клоните изобразявали райската градина. Бавно и постепенно това „райско дърво“ започва да се свързва с живота и е наречено „Дървото на детето Христос“.

Легендата за Свети Бонифаций

Още една легенда за коледната елха се върти около историята на християнски монах, Свети Бонифаций, който разпространявал християнството сред друидите в Англия в ранните дни на религията. Един ден той повали огромен дъб, за който се смятал, че е обект на поклонение според религията на друидите. Когато дървото паднало на земята, то се разцепило и от него изникнала ела. Монахът обявил елхата за „Свещеното дърво“, символ на безкрайната любов, мир, както и на Младенеца Христос. Едно от първите писмени споменавания на коледното дърво е направено през 1605 г. През тази година немски турист съобщава, че е видял дърво, украсено с ябълки, позлатени бонбони, хартиени рози и тънки вафли.

 Легендата на Мартин Лутер

Друга легенда, която говори за първото коледно дърво, е свързана с Мартин Лутер, който по-късно става основател на протестантската вяра. Легендата гласи, че веднъж в една коледна вечер, Мартин Лутер се разхождал в гората, когато видял вечнозелено дърво. През клоните на бора той успя да види няколко звезди, които светели ярко в нощното небе. Хипнотизиран от красотата на дървото, той отрязал дървото и го занесъл у дома, за да го покаже на семейството си. Опитал се да пресъздаде сцената в къщата си, като запалил няколко свещи на клоните на дървото.

 Легендата за бедения дървар

Легендата гласи, че някога живял беден горски човек, който намерил изгубено и гладно дете в гората. Тъй като било Бъдни вечер, дърварят завел детето в колибата си, дал му храна и подслон. Когато се събудил на следващата сутрин, той намерил красиво искрящо дърво пред вратата в двора си. Тогава разбрал, че детето е било самият маскиран Христос и че той е създал дървото, за да му благодари и да го възнагради  за благородната постъпка.

 

Съществуват и редица други легенди, които се свързват с коледната елха и произхода. Каквато и да е истината, елхата се е превърнала в неразделна част от празнуването на Коледа и ще остане такава през следващите десетилетия.

КОМЕНТАРИ
НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР