Дайте своя принос за повече прочетени книги.
СВЕТОВЕН ДЕН НА КНИГАТА
23 Apr
0


СВЕТОВЕН ДЕН НА КНИГАТА

ПРОЧЕТЕНА: 574

Някои хора обичат да четат биографиите на най-влиятелните хора в историята, като Мартин Лутър Кинг или Махатма Ганди. Други харесват романи, от които ги побиват тръпки, от готически романи на ужасите като „Франкенщайн“ на Мери Шели до романа на Стивън Кинг „То“ или пък класиката, като „Гордост и предразсъдъци“ или „Старецът и морето“.

Независимо от това кой какви книги предпочита, безспорната истина е, че светът не би бил същият без книгите. Книгите ни образоват и вдъхновяват от хиляди години, така че не трябва да споменаваме, че Световният ден на книгата е повече от заслужен празник.

Те са повече от обикновени парчета хартия с думи върху тях (или, в случай на цифрови книги, куп пиксели на екрана). Те са врата към друг свят, независимо дали е пълен с измислици и въображение или реален, който ни учи на невероятни нови неща. Световният ден на книгата е свързан с честването на невероятната сила на книгите и радостта от четенето. Той е специално предназначен да помогне за насърчаване на любовта към четенето у децата, но не само. 

Световният ден на книгата има силна връзка с училищата и се използва по целия свят, за да позволи на учениците да се ангажират с четенето и любимите си книги. Това не е само ден, в който да се отдадете на любовта към книгите, но и ден, в който децата и младите хора могат да се вдъхновят и да бъдат насърчени да четат.

История на Световния ден на книгата

Книгите не винаги са изглеждали по начина, по който изглеждат днес, с техните лъскави корици и кремави страници. Когато системите за писане са изобретени в древните цивилизации преди хиляди години, са използвани глинени плочки. По-късно човечеството премина към използването на папирус. През 3-ти век китайците са първите, които правят нещо, което прилича на днешните книги, тъй като те се състоят от множество дебели бамбукови страници, зашити заедно. След това, в средата на 15-ти век, печатната преса на Йоханес Гутенберг пренася книгите в индустриалната епоха, правейки ги лесно достъпни за всеки, който иска да ги чете. Благодарение на това гениално изобретение всички ние можем да се насладим на произведенията на Шекспир, Толстой и много други в уюта на собствените си домове днес.

Световният ден на книгата е създаден на 23 април 1995 г. от Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО). Връзката между тази дата и книгите обаче е направена в Испания през 1923 г., тъй като е годишнината от смъртта на Уилям Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега, виден испански летописец.

Имало е няколко идеи за деня от годината, в който да се проведе Световният ден на книгата. Първоначално Висенте Клавел Андрес, писател от Валенсия, предложи денят да бъде в ден, който почита автора Мигел де Сервантес. Това да бъде или неговият рожден ден, 7 октомври, или датата на смъртта му, 23 април. Избрана е последната дата, защото това е и датата, на която умира Уилям Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега. Всъщност няколко други видни автори също са починали на 23 април.

В някои страни Световният ден на книгата всъщност се провежда в други дни от годината, въпреки факта, че международното събитие е създадено от ЮНЕСКО. Например Швеция, Обединеното кралство и Ирландия празнуват своите събития за Световния ден на книгата на различен ден. Международният ден обаче се отбелязва на един и същи ден всяка година, откакто започнал през 1995 г.


КОМЕНТАРИ
НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР