Какви са тези качества, които искаме да изградим при децата, за да бъдат смели, когато другите се притесняват?
10 НАЧИНА ДА ОКУРАЖИМ ДЕЦАТА СИ ДА БЪДАТ СМЕЛИ
05 Apr
0


10 НАЧИНА ДА ОКУРАЖИМ ДЕЦАТА СИ ДА БЪДАТ СМЕЛИ

ПРОЧЕТЕНА: 1930

Какво е смелостта? Излагате ли живота си на риск, за да защитите другите? Правилно ли постъпвате, дори когато наранявате някого, когото обичате? Можете ли да продължите, дори след тежка загуба?

Да бъдеш смел означава да имаш смелост, доблест. Това със сигурност са думи, които бихме искали да бъдат свързвани с нашите деца. Каква обаче е същността на храбростта? Какво са тези качества, които искаме да изградим при  тях, които ще ги направят смели, когато другите се притесняват?

 

Предлагаме Ви тези 10 начина, чрез които да ги мотивирате и стимулирате.

 

1. Давайте добър пример. Често говорим за това как очите на нашите деца винаги са насочени към нас. Това определено важи и в този случай. Най-добрите примери за храброст на Вашите деца най-вероятно ще дойдат от вас. Позволете им да станат свидетели как излизате от зоните си на комфорт. Ако се ужасявате от влакчета, изправете се пред страха си от тях и яхнете чудовището в парка. Може би се страхувате, че танците ви правят да изглеждате смешно – Танцувайте смело с тях и пред тях.

 

2. Създавайте условия за познаването на културата и наследство. Почти невъзможно е да се извърши смел акт без причина за това. Нашите различни култури и нашето богато наследство осигуряват основата за това, в което вярваме. "Сине (дъще), ти си от смел и борбен род. Ние имаме дълга история, в която често сме заставали на страната на справедливостта." Когато призоваваме гордостта на семейството по този начин, ние се позоваваме на наследството на нашия народ и нацията ни. Преподаването на децата на тяхната история и откъде идват, им дава основата, от която се нуждаят, за да проявят смелост и правда.

 

3. Предизвикателство и похвала. Ние естествено искаме да защитаваме децата си по всяко време. Трябва обаче постоянно да ги предизвикваме да опитат нови неща и да правят неща, от които може би се страхуват. Да опитват нова храна, говоренето пред класа или спортуването са някои примери. Когато проявят желание и кураж и правят такива неща, не забравяйте да ги дарите с похвала и любов. Надграждайте, чрез смелите им опити.

 

4. Посочете им примери от реалния живот. Когато си представяме герои, се сещаме за хора, които са извършили смел подвиг, за да спасят някого, за да помогнат. Всички те със сигурност могат да дадат много примери за смелост и доблест. Може да отидете още по-далеч, като им казвате смели цитати от хора от всички сфери на живота. Като цитатът на актрисата Мери Тайлър Мур, който гласи: „Не можеш да бъдеш смел, ако ти се случват само прекрасни неща.“ Ако в дома си имате дъска за бележки - седмичен цитат като този, който всички да четат, е чудесен начин да накарате развиващия се ум да мисли в правилната посока.

 

5. Развивайте смелостта. Малките деца приемат почти всеки. В крайна сметка обаче, такава е човешката природа, че се формират и социалните групи  и те ще се придържат към определени модели. Тези, които са „различни“, често остават извън групите. Смелите деца, типът хора, които стават възрастни, от които отчаяно се нуждаем в обществото, ще излязат извън границите на натиска от страна на връстниците. Те ще се свържат с детето, което седи само в трапезарията, или ще насърчат и се сприятеляват с детето, обременено с увреждания. В света, в който децата ни живеят ежедневно, това е може би най-силната форма на храброст. Не бихте ли се гордели, ако вашето дете беше онази смела душа, която се осмели да прояви добра воля към всеки, когото срещат?

 

6. Изграждане на доверие и убеденост. Правилното родителство настоява да изграждаме и подхранваме доверието в нашите деца. Въпреки че стиловете на родителство могат да варират, това е вечна истина. Увереността по отношение на смелостта произтича от дълбоката вяра в това да се знае кое е правилно и кое не. Ето още няколко цитата, коите ще Ви накарат да се замислите, за тази сила, която идва отвътре: " Цялата сила на човека идва от вярата му в невидими неща. Който вярва, е силен, който се съмнява, е слаб. Силните убеждения предхождат големите действия. " - Джеймс Фрийман Кларк.

 

7. Разграничаване, когато насилието среща храброст. Когато обмисляме храброст, повечето си представят някакъв вид физическа среща - изправяне срещу побойник или идване на помощ на приятел в нужда. Номерът тук е да научите децата си в подходящото време да бъдат  й физически смели. Научете ги и на истинска справедливост.

 

8. Ролевата  игра. Бъдете креативни. Телевизията е предимно нечия мисъл, така че вместо да седите пред нея и да гледате нещо, което учи детето ви на неправилно поведение, създайте свои собствени пиеси за действие на живо. Измислете различни сценарии, включващи потенциални прояви на активност и смелост.

 

9. Постоянна комуникация. Смелостта в основата си е мъдрост. Може да се постигне много, чрез разговор. Няма статистика, която да докаже това, но може да се твърди, че 99% от всички проблеми могат да бъдат решени с малко здрав разум и реална и честна комуникация. Говорете с децата си постоянно и открито. Споделете с тях нещата, които са ви се случили на тяхната възраст и как сте се справили с тях. Насърчавайте ги и създайте среда, в която те да се чувстват в безопасност, за да споделят важните неща, случващи се в личния им живот. Ако децата ви могат открито да ви говорят за проблемите си, тогава вие можете да им помогнете да намерят истинските решения.

 

10. Духовна основа. Нашият Създател ни е дал всички инструменти, от които се нуждаем, за да бъдем велики човешки същества. Тъй като това е така, тогава във всяка жива душа се крие смело сърце. Дайте на децата си солидна и дълготрайна духовна основа.

КОМЕНТАРИ
НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР